HÅLLBARHET

Poängen med att ha hållbarhetsmål är inte att rättfärdiga vad vi redan gör utan att förtydliga vad vi behöver göra – som vi inte redan gör – för att möjliggöra en hållbar utveckling (Carlsson, 2020, p. 105).

Hur ser klimatpåverkan ut i byggbranschen?

Byggbranschen (inklusive projekt inom anläggning och infrastruktur) står för lika mycket utsläpp av växthusgaser som samtliga personbilar i Sverige (Sveriges Byggindustrier, 2014). Material står för över 80% av koldioxidutsläppen medan byggprocessen och transporter tillsammans står för 20%. Betong, särskilt cement, och stål står för den absolut högst andelen av utsläppen inom gruppen material. 40 – 80% av byggprocessens totala klimatpåverkan kan härröra till betong och stål, beroende på val av stomsystem (Fossilfritt Sverige, 2018).

I projekteringen, där fastighetens material, utseende och byggets arbetsprocesser bestäms, finns den största möjligheten till påverkan på en fastighets totala klimatpåverkan under dess livstid och därmed möjligheten att sänka utsläppen av växthusgaser på lång sikt (Fossilfritt Sverige, 2018).

Cirkulära flöden i byggprocessen uppnås genom effektivare resursanvändning, ökad återanvändning samt återvinning av material. Återvunnit material minskar klimatpåverkan jämfört med att använda nyproducerade material. Byggprocessen står för ca 1/3 av allt avfall som generas i Sverige (Fossilfritt Sverige, 2018). I projekteringen kan planering göras för effektiv sortering av avfall samt hantering av massor. (Fossilfritt Sverige, 2018).

Klimatmål för byggbranschen

  • 2045: Netto nollutsläpp för växthusgaser
  • 2040: 75% minskade utsläpp av växthusgaser (jmf 2015)
  • 2030: 50% minskade utsläpp av växthusgaser (jmf 2015)
  • 2025: Utsläppen av växthusgaser visar en tydligt minskande trend
  • 2020-2022: Aktörer i bygg-och anläggningssektorn har kartlagt sina utsläpp och satt klimatmål (Fossilfritt Sverige, 2018)

Var sker klimatpåverkan i våra byggprojekt?

  • Byggmaterial, transport av material
  • Avfallshantering (sortering, återbruk, återanvändning)
  • Hantering av massor
  • Egna fordon och maskiner
  • Hyrda maskiner, liftar och grävare
  • Hyrda bodar och rastvagnar
  • Energianvändning under byggprocessen tex: värme, bevattning av grundplatta (för betongen den inte ska spricka) och avfuktare för kortare torktid av betong.

Hur kan klimatpåverkan från byggprojekten minska?

För att bekämpa klimatförändringarna som är mål nr 13 av FN:s Globala mål fokuserar Luggude Bygg på att minska mängden utsläpp av koldioxid samt på Hållbar konsumtion och produktion vilket är mål nr 12.

 1. Minska avfallet

Varför – Byggbranschen står för en tredjedel av Sveriges totala avfall.

Hur – Renovering av befintligt material, återbruk och återanvändning av material, återvinnig av avfall samt att minimera mängden avfall från byggprocessen, exempelvis genom att säkerställa att rätt mängd material beställs i projektet.

Jämförelsetal

not 306-2b i GRI standard – Totala mängden avfall som slängs per år samt mängden avfall not 306-2b GRI standard – Åtgärder för minskning av nytt avfall under byggprocessen

2. Minska koldioxidutsläpp

Varför – Byggbranschen har lika stora koldioxidutsläpp som det totala antalet personbilar i Sverige.

Hur – I första hand arbeta med maskiner och fordon som drivs från hållbara energikällor tex el, framför fossilkällor som diesel och bensin.

Jämförelsetal

not 302-1 enligt GRI standard – Bränsleförbrukning

 3. Uppmärksamma byggprocessen klimatpåverkan i projekteringen

Varför – Större möjlighet att välja material och byggtekniker med låg klimatpåverkan samt påverka planering, transporter och resursanvändning i projekteringen än när byggprocessen är påbörjad.

Hur – Rekommendera mer hållbara material, byggtekniker och processer.

 4. Uppmuntra renovering av befintligt material

Varför – Förlängning av livslängd på befintligt material minskar mängden avfall.

Hur – Informera beställaren om renovering av befintligt material som ett mer hållbart och kostnadseffektivt framför inköp av nyproducerat material

Referenser

Carlsson, R., 2020. Exponentiell klimatomställning: Lava Förlag

Fossilfritt Sverige, 2018. Färdplan för fossilfri konkurrenskraft – Bygg- och anläggningssektorn

Sveriges Byggindustrier, 2014. Klimatpåverkan från byggprocessen – En rapport från IVA och Sveriges Byggindustrier